Hyvästit A-, B- ja C-luville

Uusi alkoholilaki tuli kokonaisuudessaan voimaan 1.3.2018. Enää eivät ravintolat voi kehuskella anniskeluluvillaan (A, B, C) tai pahoitella kirjaimen antamia oikeuksia, koska yhdellä anniskeluluvalla saa jatkossa tarjoilla kaikkia alkoholijuomia. Lisäksi ravintolat voivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan.

Alkoholilain tarkoitus on jatkossakin ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja. Uudistuksessa säilytettiin Alkon vähittäismyyntimonopoli ja alkoholijuomien valmistuksen, myynnin ja anniskelun lupajärjestelmä.

Alkoholijuomien anniskeluaika on edelleen klo 9–1.30, mutta anniskeluajan jatkaminen tämän jälkeen ei enää edellytä lupaa – ilmoitus riittää. Ravintolat saavat jatkossa pidentää anniskeluaikansa kello neljään aikaisintaan kolmen viikon kuluttua siitä, kun ilmoitus asiasta on toimitettu aluehallintovirastolle. Alkot voivat olla auki jatkossa maanantaista perjantaihin kello 21:een.

Myös alkoholijuomien matkustajatuonnin säännökset ETA-alueen ulkopuolelta muuttuivat. Vastedes matkustajan matkan pitää kestää vähintään 24 tuntia, jotta matkalta (esim. Venäjältä) saa tuoda alkoholijuomia. Aiemman lain mukaan tämä aika on 20 tuntia.

STM:n tiedote 28.2.2018: Uusi alkoholilaki tulee voimaan kokonaisuudessaan maaliskuun alussa